Prijsvraag Eijsden-Margraten
17026
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17026,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Inzending prijsvraag, een “kunstwerk” voor de gemeente Eijsden-Margraten
Wat is de vraag:
De gemeente Eijsden-Margraten is een nieuwe fusie-gemeente van15 kernen. In dit kader is ervoor gekozen om het bestuur en het ambtelijk apparaat onder te brengen op één centrale plek en momenteel wordt het bestaande gemeentehuis van Margraten verbouwd en voorzien van een uitbreiding. Behorende bij deze verbouwing en de reconstructie van het Amerikaplein is een opdracht uitgeschreven waarin wordt gevraagd een inspirerend en passend “kunstwerk” te realiseren waarin de verbinding tussen Eijsden en Margraten wordt verbeeld. In eerste instantie dienen potentiële kandidaten hun motivatie kenbaar te maken met betrekking tot het gevraagde. Vervolgens zal na jurering een schetsopdracht worden verstrekt.

 

Wat lezen wij tussen de regels door:
Eijsden-Margraten maakt in haar profilering naar buiten toe gebruik van het gemeenschappelijke kenmerk dat in deze regio de fruitteelt met alle afgeleiden daarvan (fruitverwerking maar ook boomkwekerijen ed.) sterk vertegenwoordigd is en zij gebruikt prominent de slogan “bloesem van het zuiden”.

 

Wat stellen wij voor:
Wij willen de sterke slogan “bloesem van het zuiden” verbeelden middels twee toevoegingen, eenmaal in het interieur, eenmaal in het exterieur beiden met een rechtstreekse relatie met de fruitboom. Toevoegingen die zowel een beeldende als een gebruikskwaliteit in zich dragen, het begrip kunstwerk overstijgen, en een laagdrempelig gebaar richting gebruiker maken. – Binnen: gepositioneerd voor het raam van de ontvangsthal (“huis voor de burgers”), lange tweezijdig te gebruiken zit-banken (een collectieve zitplek… in tegenstelling tot de stoel als individuele zitplek), deels voorzien van een rugleuning, vormgegeven als autonoom object, opgebouwd uit een nader te bepalen stapeling/bundeling van planken van fruitbomenhout, – Buiten: in lijn met de banken binnen een strakke rij hoogstam-fruitbomen (15 stuks…), als ode aan de in deze regio zo kenmerkende boomgaard, waarin de lokale helden (van ondermeer Eijsdense kers, via Gronsvelder klumpke tot Margrater Reinette) letterlijk zorg dragen voor de “bloesem van het zuiden”. De verbinding tussen binnen en buiten zal ondersteund worden door een omkadering op bestratingsniveau. Het plan dient uiteraard nader te worden uitgewerkt maar in deze “pitch” willen wij de sfeer scheppen: een bruikbare hommage aan het voor Eijsden-Margraten zo kenmerkende cultuurlandschap. Een voorstel dat naast kunstwerk ook een gebruiksvoorwerp is om op te zitten, onder te lopen, elkaar te ontmoeten en bij tijd en wijle zelfs van te eten (” you are wat you eat / Man ist was man ißt – Brillat-Savarin)”.

 

Hoe kan dit worden uitgewerkt:
Het door ons voorgestelde (banken in het interieur die in het exterieur overgaat in een rij fruitbomen) is zowel gebruiksobject als kunstwerk. Het zal onderdeel gaan uitmaken van de inrichting van de entreehal en van het buitengebied en kan als zodanig wellicht ook budgetair gekoppeld worden aan de gelden die bestemd zijn voor interieur en terreininrichting / aanplanting van openbaar groen waardoor op die onderdelen wellicht besparingen haalbaar zijn. Het beschikbare bedrag van ca. 58.000 euro sec voor deze ingreep is in die zin reëel en de gewenste randvoorwaarden inzake duurzaamheid en vandalismebestendigheid worden behaald. Mocht ons eerste idee u aanspreken dan zal er verder ingezoomd worden op de vormgeving, detaillering en de materialisatie (welke houtsoorten) van de bank. De definitieve uitvoering en plaatsing van deze banken kan door ons in eigen beheer worden gerealiseerd aangezien wij naast een ontwerpbureau tevens de beschikking hebben over een eigen atelier. De keuze en combinatie van de fruitbomen in het exterieur zal met een terzake deskundige worden uitgewerkt waarna een hovenier voor de aanplant zorg zal dragen.

Categorie
>