relatiegeschenk Provincie Limburg – provinciehuisje
16653
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16653,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

 

1e PRIJS ontwerpprijsvraag relatiegeschenk Provincie Limburg 2011: het “Provinciehuisje” in definitieve uitvoering. De vlieggatopening is voorzien van een verstelbaar “diafragma”; de openingsgrootte kan afhankelijk van de gewenste vogelsoort worden gekozen. Voor de Provincie Limburg zal exclusief een honderdtal huisjes worden gemaakt inclusief een speciale duurzame verpakking uitgevoerd in een combinatie van karton en vlas.

 

Het Provincie Huis als fysieke vestigingsplek van het Provinciaal Bestuur heeft een kenmerkende architectuur. Beeldbepalend zijn een drietal torens met eenzelfde grondvorm. Een viertal gekoppelde vierkanten zijn opgetrokken tot verschillende hoogte en ieder onder dezelfde hoek maar in verschillende richting afgeknot. Deze onderdelen van het Provincie Huis waarin politici van diverse pluimage in-en uit fladderen worden getransformeerd tot een serie vogelhuisjes. Het is hiermee een vrolijke respresentant van het “woonhuis” van het Provinciaal Bestuur, een kleine hommage aan de architectuur van Snelder en een directe link met de Floriade 2012, de aankomende land-en tuinbouwtentoonstelling. Het provinciehuisje zal zowel bij de Floriade als bij de ontvangers van dit relatiegeschenk fungeren als kleurrijk uithangbord van de Provincie Limburg die hiermee zijn hart toont voor de waarden van natuur en landschap.
Het bijzondere is dat het provincie-huisje, uitgevoerd in hout, verduurzaamd wordt door het onder te dompelen in schellak dat is gemaakt van een roodgekleurde harsachtige uitscheiding van een bepaald type boomluis opgelost in alcohol. De normaliter enigszins negatieve luis-connotatie in relatie tot de planten wereld kantelt hiermee ten positieve.

 

De reactie (in dagblad De Limburger) van GDP (met een knipoog) naar aanleiding van de prijsuitreiking: “mooi dat wij in deze tijd van malaise in de bouw-en architectuurwereld het komende jaar een honderdtal huisjes mogen bouwen…en laten we hopen dat cultuur de komende jaren een luis in de pels van de Provincie mag zijn…”

 

Juryleden:
Jan van Duppen (oud directeur Design Academy), Jan Boelen (Z33), Stijn Huijts (Schunck), Linda Dorenbosch (Recentre), Odile Wolfs (Gedeputeerde)

 

schetsontwerp en prototype:

uitvoering:

Categorie
product