De emmen van Emmen
16596
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16596,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Categorie
product

De vier emmen….de vier van emmen…

De Gemeente Emmen gaat vanaf voorjaar 2013 een cultuurprijs voor professionele kunst of een professioneel kunstproject  uitreiken.
De totale oplage is in dit kader vooralsnog vastgelegd op 4 stuks te verdelen over evenzoveel jaren.

Wij willen middels deze prijs het begrip “de vier van Emmen” introduceren.
Onderliggend streven is de nieuwe cultuurprijs meer te laten zijn dan de som der delen.
De individuele aankomende winnaars van de Cultuurprijs krijgen ieder een vierde deel van een groter geheel.

Uit één blok hout wordt in contour digitaal de undercast-letter m gefreesd
die parallel aan de leesrichting van de letter wordt verzaagd in 4 gelijke “plakjes m”.
Door het uitreiken wordt de prijs verdeeld maar gezien de doorlopende (nerf)structuur kan hij tot in lengte der dagen weer precies zo worden samengevoegd tot het geheel waaruit het ooit ontstaan is.
De “vier emmen” koppelen voor altijd de “vier van Emmen”.
Hiermee wordt de onderlinge culturele band van de winnaars met Emmen benadrukt maar wellicht ook een onderlinge samenwerking geïnitieerd of op zijn minst gestimuleerd.
De uitreiking wordt een terugkerend ritueel. Van de grote m wordt ieder jaar een stukje afgehaald totdat hij in het vierde jaar “op” raakt. Een mooi moment om in gezamenlijkheid een nieuw vervolg op de cultuurprijs te starten.

Materialisatie en techniek:
Massief hout (houtsoort western red cedar), digitaal uitgefreesd (CNC) en verzaagd.
Ieder afzonderlijk “plakje m” wordt verbijzonderd door het onderste deel van het middenbeen (montage van een voetstukje van metaal dat ietsje langer is en voorzien van een verborgen draaimechanisme) met behulp van bladgoud te vergulden waarin “cultuurprijs emmen” en de jaren “2012 t/m 2015” in relief is aangebracht. De draaimogelijkheid van iedere m verbeeld de dynamiek van de kunst-en cultuursector en draagt bij aan de leesbaarheid van (de) Emmen…

 

naschrift:

vanwege succes geprolongeerd…de Gemeente Emmen heeft voor de jaren 2016 t/m 2020 wederom een vijftal “cultuurprijs” emmen besteld.

 

Filmpje bij eerste schetsvoorstel:

 

Filmpje “de 4 emmen van Emmen” na uitvoering:

 

Schetsvoorstel: