Rotonde Meerssen prijsvraag
17642
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17642,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Vraagstelling:
Aan de toegang tot het Limburgse Heuvelland ligt Meerssen: een fraaie gemeente met een rijke geschiedenis. Meerssen biedt een schat aan verborgen moois, monumentale gebouwen, cultuur- historisch erfgoed en prachtig natuurschoon. De karakteristieke dorpskernen Bunde, Geulle, Meerssen, Rothem en Ulestraten bieden een gevarieerd winkelaanbod en aantrekkelijke parkeertarieven. Niet voor niets dat men zegt: Sfeervol Meerssen, daar vind je wat je zoekt!’
Het college van Burgemeester & Wethouders van Meerssen wil ter verfraaiing van de onlangs gerealiseerde rotonde Meerssenhovenweg- Fregatweg een kunstwerk laten maken voor deze rotonde.
Voor het kunstwerk gelden de volgende uitgangspunten: – het creëren van een inspirerend & passend kunstwerk; – het thema van het kunstwerk is vrij, maar mag verwijzen naar de geschiedenis van het gebied, de aanwezige natuur, sfeervol Meerssen of Meerssen als toegang tot het Heuvelland. – de materialisatie van het kunstwerk mag breed geïnterpreteerd worden. – de uitvoering moet vandalismebestendig en duurzaam zijn.

 

Voorstel:
In ons eerste schetsplan (nadrukkelijk bedoeld als een allereerste idee!) is een grote letter M (van Meerssen…maar ook van Maastricht…dus daarmee, op deze verbindingsweg, een soort poort voor beide steden) geplaatst op een zacht glooiende, met gras bedekte, rotonde. Deze M is het “grote broertje” van de M die we eerder als object voor de gemeente Emmen hebben gemaakt (en bevat daarmee ook een licht kritische ondertoon richting dit soort “gratis ideeën” prijsvragen…)

De M wordt uitgevoerd in een licht metalen frame en is in zijn geheel begroeid (met klimop of een andersoortige groenblijvende beplanting). De M kan door de wind (heel langzaam) ronddraaien op zijn middelste (iets langere) been (met een gelagerde bak waarin de planten wortelen). Het zicht op de M van de passant zal aldus gedurende de tijd een steeds wisselend beeld opleveren. Het “beeldmerk M” maakt eenzelfde cirkel-beweging die de gebruiker van de rotonde ook maakt.

Categorie
>