CityLiv 2014 Heerlen
16960
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16960,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Categorie
>

Inzending open oproep CityLiv 2014 Heerlen

 

Wat is de vraag:
Het streven van CityLiv is het stimuleren van hergebruik van materialen in de Euregio. In dat kader is er een algemene oproep gedaan om creativiteit, kennis en inventiviteit te bundelen om dit breed promoten. Het thema van de CityLiv manifestatie die tijdens CulturaNova 2014 zal plaatsvinden is “Global meets Local”. Onze regio, gekenmerkt door een hoger dan gemiddelde vergrijzing, zal zichzelf de komende jaren opnieuw dienen uit te vinden. Deze “wederopbouw” brengt in het beginstadium vaak sloop met zich mee. Het zou goed zijn om met dit “sloopafval” uit eigen regio nieuwe lokale iconen vorm te geven.

 

Wat lezen wij tussen de regels door:
Op een tiental lokaties zullen tijdens Cultura Nova tijdelijke activiteiten worden ontplooid. Lokaties met het gemeenschappelijke kenmerk dat zij veelal zijn gelegen op min of meer centrale plekken in de wijk waar mensen “van nature” samenkomen (oa. station/raadhuisplein/school).

 

Wat stellen wij voor:
Tijdens het slopen van panden komen grote hoeveelheden kozijnhout vrij. Dit kozijnhout van ramen en deuren met over het algemeen een karakteristieke profilering en lengte (veel stukken van ca. 2 m1) wordt in een zitbank (als verblijf -en ontmoetingsplek bij uitstek) verwerkt. De kopse zijde van de bank wordt recht afgezaagd. Het zit-en rugvlak wordt vanuit comfort oogpunt vlak geschaafd. Aan de buitenzijde komt daarmee hoofdzakelijk het blanke frisse hout (metafoor voor heden/toekomst) weer tevoorschijn, op de overige delen en in de kieren en naden blijft de verf zitten (kleurrijke metafoor voor het verleden). De bank behoudt over haar lengte eenzelfde profiel dat een afgeleide is van een traditionele kozijnprofilering en wordt daarmee een “blowup” van haar onderdelen (schaal 10:1). Vanuit oogpunt van materiaal- en gewichtsbesparing wordt de bank deels hol uitgevoerd. De banken worden onderling gekoppeld (middels de eveneens vrijkomende paumellen, ieder bank heeft een “mannetjes” resp. “vrouwtjes” kant). Afhankelijk van de bevestigingszijde van de paumelle ontstaan zo strak aansluitende / golvende zitstroken dan wel cirkelvormige zitplekken waarbij men naar het midden resp. naar buiten gericht kan zitten.

 

Lokatie:
De banken (ca. 2 m1 per onderdeel) kunnen in principe op iedere lokatie worden geplaatst (lengte, opstelling en koppel-wijze zullen uiteraard lokatiespecifiek zijn)