gorissendeponti | trap/poort Sphinx kwartier
16808
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16808,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Categorie
>

Schetsvariant voor de poort met trap op het voormalige Sphinx-terrein die gaat zorgen voor een verbinding (dwars door de muur rondom het toenmalige fabrieksterrein) via de Frontensingel naar het lage/hoge Frontenpark. Een en ander zal actueel worden na het in noordwaartse richting verleggen van de Noorderbrug.

In plaats van een letterlijke poort openen wij een stukje muur (als een opengeschoven gordijn in het theater) terplaatse van een dichtgemetselde voormalige fabriekspoort en gunnen de passant een blik naar de andere zijde van de muur. De trap met poort ontstaat tussen twee wanden/wangen die uit elkaar zijn geschoven zoals twee delen van een matrijs/mal hetgeen een lichte referentie is naar de productie-methode die decennia lang op dit terrein gangbaar was. De buitenzijde van de mal zal worden uitgevoerd in Cortenstaal (qua kleur en structuur passend bij de oude metselwerkwanden), de binnenzijde van de mal zal worden uitgevoerd in staal, glad gepoedercoat in een rode accentkleur. De in mallen gangbare slot-methodiek zal terugkeren middels bolle/holle vormen en een trapleuning die aan de ene zijde opliggend en aan de tegenoverliggende zijde inliggend zal zijn. Hier is tevens een LED lijn-verlichting geintegreerd.

De trappartij heeft aan de bovenzijde een bordes met uitzicht over het lager gelegen terrein richting het zgn. Eifelgebouw en aan de onderzijde eindigt (of start afhankelijk van welke kant je komt…) deze op een grote “betontegel” met ingegoten opschrift “naar de fronten”.

Deze variant die positief is ontvangen door de opdrachtgever én de gebieds-supervisor van de Gemeente wordt momenteel verder uitgewerkt.

Naschrift januari 2016:
In verband met andere ontwikkelingen op het voormalige Sphinx-terrein staat “onze” trap/poort tijdelijk ON HOLD.
Wij hopen dat een en ander snel weer zal worden gecontinueerd.

 

Foto’s bestaande situatie (de poort komt in het verlengde van het nieuwe pad vanaf poort Boschstraat, langs het Eifelgebouw, over het parkeerterrein, langs het zgn. Brikkengebouw richting dichtgemetselde poort in de ommuring van het voormalige fabrieksterrein aan Frontensingel. Wat opvalt is het grote hoogteverschil tussen beide zijden van de muur (eea. als gevolg van de ophoging van de Frontensingel ten tijde van de aanleg van de Noorderbrug).

Foto muur aan Frontensingel