gorissendeponti | infobaken Frontenpark Maastricht
16679
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16679,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Info baken Frontenpark Maastricht (in opdracht van de gemeente Maastricht, MaastrichtLAB)

De Gemeente Maastricht gaat de komende jaren het Frontenpark (her)ontwikkelen, een gebied dat zich uitstrekt van het Bassin, via de lage fronten, het voormalige spoor-emplacement Boschpoort, de hoge fronten richting Emmaplein; middels een korte bebouwde onderbreking sluit deze parkachtige gordel rondom het centrum van Maastricht aan op het Waldeckpark, Jekerdal en tot slot het stadspark richting Maas. Een nagenoeg sluitende wandeling door stedelijk groen gaat tot de mogelijkheden behoren.

Het baken (tijdelijk: voor een periode van 5 jaar) is het symbolische startpunt / de aftrap van de geplande herontwikkeling van het gebied (icm. de verplaatsing van de aanlanding van de Noorderbrug) cq. de wandeling door het “nieuwe” park.
In het baken zal informatie worden opgenomen van oa. Maastricht Vestingstad, CNME en VVV en ook zullen de nieuwe gemeentelijke plannen met betrekking tot de herontwikkeling van industrieterrein Boscherveld en de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug worden gepresenteerd.

 

Concept:
Inventarisatie van het programma van eisen en wensen van de toekomstige gebruikers leert dat men weinig behoefte heeft om zaken op te bergen en dat een en ander met name “hufterproof” dient te zijn.
Een stevige kast waarin/waarop informatie wordt getoond zou eigenlijk al voldoende zijn.

Vanuit dit relatief eenvoudige programma en vanuit hetgeen wij terplekke proeven (vesting-en industrieel verleden, stedelijk groen, het verlaten rangeerterrein, huidige grote parkeerplaats) plaatsen wij aan het begin van een nieuw te realiseren wandelpad (een reststukje spoorlijn wordt doorgetrokken en de ruimte tussen de rails wordt ingevuld met verharding; via de rails wandelt men het park in), een rechthoekige kast met de feitelijke info in het liggende,horizontale, vlak waardoor dit niet dominant aanwezig is in het eerste beeld dat het baken oproept. Een hoge schoorsteen met belettering, refererend aan het industriële verleden van Bosscherveld, markeert van verre de plek.

Dit vanuit de gebruikswensen ontstane platte “meubel” maken wij ruimtelijker door middels een stripachtige lijntekening 3-dimensionaliteit te suggereren. Door de vrijstaande positie (naast een groot parkeerterrein) ziet men van afstand een muur waarlangs een trap loopt waarop vervolgens een schoorsteen is geplaatst. Door de belijning ontstaat een enigszins vervreemdend effect alsof men gelijktijdig bovenop de trap en de muur én bovenin de schoorsteen kan kijken. We spelen in het object een spel met schaalgrootte vanuit de onderliggende gedachte om op deze wijze als mens  enige grip te krijgen op de enorme schaalgrootte van het gebied waar we mee te maken hebben.
Aan de achterzijde van dit platte object is vervolgens een echte trap geplaatst (traptredes zijn uit het vlak geschoven). De trap als mogelijkheid om je iets boven het maaiveld te verheffen maar ook als zit-en ontmoetingsplek. Door middel van een kleine rechthoekige kijk-opening en een geintegreerde eenvoudige periscoop (twee spiegels) kun je vanaf het hoger gelegen emplacementsdeel kijken (over de vestingmuur) richting de Lage Fronten (naschrift: helaas is tijdens het uitvoeringsproces door de opdrachtgever besloten om de situering van het infopunt te verplaatsen waardoor de periscoopwerking niet meer optimaal tot zijn recht komt). De bezoeker betreedt het nieuwe parkgebied via een entreezone met een soort balkon (alwaar men een goed zicht heeft op de lage fronten) waarna men via het info baken op het pad kan stappen om aan de daadwerkelijke wandeling/ontdekkingstocht te beginnen. Het gehele baken is uitgevoerd in Cortenstaal (muv. de traptredes die zijn uitgevoerd in geschopeerd staal) dat op termijn een roestbruine kleur zal verkrijgen waardoor het qua kleurstelling past bij de vestingmuren en de ruige begroeiing.

 

Filmpje

 

Foto’s tijdens uitvoering en montage terplekke

tijdens de opening door de wethouder (foto: Philip Driessen)

Categorie
architectuur, meubel